Bij het kopen van een kamado barbecue stelt men vaak de vraag: “wat is nou het beste merk en welke moet ik kopen?”..

In dit artikel ga ik onder andere op die vraag in, het is immers ook een flinke uitgave om een kamado in je tuin te zetten. Het is belangrijk om op een aantal zaken goed te letten voordat je een kamado koopt.

Wat is een kamado?

Een kamado is een keramische barbecue afkomstig uit Japan en is na de Tweede Wereldoorlog overgewaaid naar de VS. In de jaren 70 won de kamado oven daar al aan populariteit, tot deze de laatste jaren ook steeds meer in Europa wordt gezien. Wat zijn de unieke eigenschappen en voordelen van een kamado barbecue?

Voordelen kamado

Dit is wel het belangrijkste onderscheid met traditionele houtskool barbecues. De firebox, de binnenzijde, is een keramische pot die in de kamado zit. Keramiek kan hitte zeer goed vasthouden! Hierdoor blijven je kolen goed aan, en blijven ze op de juiste temperatuur en heb je minder houtskool nodig. Dankzij het ontwerp is een kamado volledig af te sluiten waardoor je ook geen “valse” lucht in je barbecue krijgt.

Een kamado is een ontzettend veelzijdig apparaat waar je de lekkerste gerechten mee kunt bereiden. Je kan hem gebruiken als rookoven, slow cooking, braden, grote stukken vlees op hoge temperatuur grillen, pizzaoven, stomen en bakken.

Door het keramiek is de kamado zeer geschikt om het hele jaar te gebruiken, ook als het koud is buiten blijft de kamado goed op temperatuur.

Hoe werkt een kamado?

De firebox van een kamado doet het meeste werk, maar de meeste kamado’s zijn ook voorzien van een plate setter (heat deflector ook wel genoemd).

Onderin de firebox plaatst men de houtskool (deze: https://thebbqdj.com/product/bbq-flavour-houtskool-marabu-10kg/ ), deze steek je aan met houtwokkels (deze bijvoorbeeld: https://thebbqdj.com/product/aanmaakwokkels-1-kg/ ). Gebruik zo veel mogelijk natuurlijke producten en bijvoorbeeld geen chemische (witte) aanmaakblokjes. Deze bevatten allerlei chemicaliën die in het keramiek trekken, dit wil je niet in je gerechten proeven.

Met de lucht in- en uitvoer aan de onder- en bovenkant kan je de hoeveelheid lucht instellen. Hierdoor wordt de temperatuur in de kamado hoger of lager (dit proces duurt even omdat het keramiek ook goed werkt als isolatie). Heb je hier meer uitleg bij nodig, boek dan een van onze workshops waar je alle relevante uitleg krijgt en zelf aan de slag gaat: https://thebbqdj.com/workshops/ )

Je legt het rooster boven de houtskool voor ‘direct’ grillen, of de plate setter onder het rooster voor ‘indirect’ grillen.

Verschillende kamado’s

Kamado barbecues zijn er in allerlei vormen en maten. Van kleine modellen voor 2 personen tot enorme modellen die gebruikt worden in catering voor 15 personen. 

Een goed uitgangspunt is om te kijken hoe groot je eigen huishouden is en hoeveel mensen er regelmatig mee-eten. Stel je bent een gezin met 4 en er komen regelmatig 4 personen eten, dan zou ik rekening houden met een kamado die geschikt is voor 6 tot 8 personen (vaak een ‘large’ model). Dit biedt voldoende flexibiliteit en mogelijkheden om iedereen van de lekkerste gerechten te voorzien. Ga je hem bijvoorbeeld alleen op de camping gebruiken of voor dagjes weg? Dan is een kleiner model misschien weer een betere keuze.

Waar ga je een kamado neerzetten?


Staat de kamado het hele jaar buiten, kan hij overdekt staan of heb je een balkon waar hij komt te staan? Dit is een belangrijke overweging om het juiste type kamado voor jou te bepalen. Sommige modellen zijn voorzien van een gietijzeren luchtschijf bovenop. Als dit buiten in de regen staat kan dit wel gaan roesten als het niet goed onderhouden wordt. 

Er zijn modellen die voorzien zijn van een RVS luchtschijf, deze roest niet en past gewoon in de vaatwasser wanneer deze vies is ☺.

Bij de goedkopere modellen wordt er vaak gebruik gemaakt van minder goed RVS, hierdoor merk je dat er sneller roest op de aluminium delen van de kamado komt. 

Accessoires

Er zijn ontzettend veel specifieke kamado accessoires voor het merk wat je gaat kopen en daarnaast zijn er nog tal van universele accessoires. Denk hierbij aan een aspook, een rooster lifter, regenhoes, rookhout chipper om rookhout toe te voegen zonder het deksel te openen en een spit.

Budget

Het kopen van een kamado is niet zomaar iets dus rekening houden met je budget is een goed idee. Kijk naar de mogelijkheden en laat je goed adviseren wat er mogelijk is binnen je budget. Het laatste wat je wilt is de kamado (die toch best wel zwaar is) weer in moeten pakken om deze terug te brengen naar de winkel..

Wat is dan nu de beste?

Eigenlijk een flauw antwoord, maar er zijn een heleboel goede kamado’s. Om eerlijk te zijn zou ik proberen om de huismerken van de bouwmarkt links te laten liggen. Deze zijn weliswaar een stuk voordeliger dan bijvoorbeeld een Big Green Egg, maar hebben ook een hoop nadelen zoals dat accessoires niet altijd passen omdat de maten net anders zijn andere modellen, maar ook is er vaak bespaard op de andere delen, zoals het rvs onderstel en de lucht in en uitlaat. Deze zullen op termijn minder goed zijn werk gaan doen.

Is een Big Green Egg dan de enige goede optie? 

Nee zeker niet. Prima kamado uiteraard, maar zeer hoog geprijsd, en er wordt ‘out-of-the-box’ weinig meegeleverd dus je investering wordt sowieso hoger.

Als BBQ-chef heb ik op alle merken al een keer staan grillen en de verschillen zijn minimaal. Het zit hem in de details. Waar ik zelf op let in mijn advisering is op service (zit de leverancier in Nederland, levenslange garantie op het keramiek, etc.), gebruikte onderdelen (rvs, aluminium, onderstel, etc.), standaard pakket (wat wordt er al meegeleverd bij de kamado en welke ‘opties’ heeft de kamado), onderhoud (hoe eenvoudig is het om de kamado te reinigen) en mogelijke uitbreidingen (welke specifieke accessoires zijn er beschikbaar).

Wil je graag advies over welke kamado het beste geschikt is voor jouw situatie? Neem dan contact met ons op of kijk op de website voor meer informatie en het contactformulier. www.thebbqdj.com 

WhatsApp ons