Veel mensen denken bij het woord BBQ’en aan speklapjes, hamburgers en kipsaté die boven de houtskool worden geroosterd en vaak net wat te zwart worden. In deze blog hoop ik jullie uit te leggen dat het ook heel anders kan. Hoe je gerechten bereidt die niet verbranden, die op de juiste temperatuur zijn klaargemaakt en die ook nog eens heel smaakvol zijn.Ook interessant voor de wat meer ervaren barbecueërs, want ik leg je de verschillende technieken uit.
Welk type BBQ
Ik hoor heel vaak van mensen: “Ach, ik heb maar een goedkope barbecue gekocht, dus mijn BBQ kan dat vast niet.” Dat maakt niet eens zoveel uit. Er zijn namelijk echt weinig vereisten aan een barbecue, behalve een deksel. Zonder deksel is het zeer lastig, zo niet onmogelijk, om een gelijkmatige temperatuur in je barbecue te krijgen.
Als je verder gevorderd raakt, zal je wel verschil gaan merken in goedkope en duurdere barbecues omdat bijvoorbeeld het type staal dat wordt gebruikt bij een Weber een stuk dikker is dan bij een goedkoop model van de bouwmarkt. Maar als je net begint, merk je daar niets van.
Barbecue technieken
Al decennia lang maakt men gebruik van kogelbarbecues (de bekende Weber modellen), maar vandaag de dag zien we ook veel kamado barbecues (ei-vormige keramische barbecues). Beide modellen hebben verschillende mogelijkheden en technieken om voedsel te bereiden. Per barbecue type licht ik hieronder een aantal veelgebruikte technieken toe.
Verschillende barbecue technieken
Voor beide BBQ modellen, maar ook bijvoorbeeld gas BBQ’s, gebruik je verschillende methodes om te kunnen grillen. De verschillende manieren die we kennen bij het barbecueën zijn :
Hot’n fast barbecueën
Zoveel mogelijk zuurstof (luchtuitlaat deksel open en luchtinlaat aan de onderkant van de barbecue ook volledig open)
- Deze techniek wordt veel gebruikt voor bijvoorbeeld het grillen van steaks, waarbij de buitenkant een mooie korst krijgt en de binnenkant medium rare is.
- Het vlees wordt bij deze techniek direct boven de kolen gelegd.
Low’n slow barbequeën
Minder zuurstof (luchtuitlaat deksel vaak op een klein kiertje open en luchtinlaat aan de onderkant van de barbecue ook op een klein kiertje)
- Deze techniek wordt veel gebruikt om (grote) stukken vlees op lage temperatuur langdurig te laten garen zodat het mals en sappig blijft. Vergelijk het met het sudderen in een pan op het gasfornuis.
- Het vlees wordt bij deze techniek niet direct (dus indirect) boven de kolen gelegd, maar vaak ernaast. Of de kolen worden onder een speciale steen (heat deflector) geplaatst.
Kogelbarbeque: Low’n slow barbequeën
Bij een kogelbarbecue zijn er meerdere manieren om Low ‘n Slow te grillen.
- Kolen aan één zijde
De kolen worden naar één kant van de barbecue geschoven, waarbij het vlees aan de andere kant wordt bereid. Op deze manier is er geen te hete hittebron onder het voedsel waardoor het voedsel verbrandt en met het deksel dicht creëer je een soort oven.Het advies hierbij is om niet alle kolen tegelijk aan te steken, maar een stuk of 10 aan te steken en deze bij de niet aangestoken kolen te leggen. Zo blijft de temperatuur langere tijd gelijkmatig en blijft de barbecue langer branden. Deze methode wordt ook wel de “minion-methode” genoemd.
- Snake methode
Wil je voor een langere tijd een gelijkmatige temperatuur? Maak dan gebruik van de zogenaamde ‘snake’ methode. Je ziet het op de foto hieronder.De kolen worden in een halve cirkel gelegd en tegen elkaar aan gestapeld.
Steek ongeveer 8 kolen aan met een brikettenstarter en leg deze nadat ze goed warm zijn geworden aan één kant van de ‘snake’. Nu zal de snake langzaam gaan branden en voor langere tijd een constante warmte afgeven. De lucht in- en uitlaat zet je op een klein kiertje open.
Kamado barbecue: Low’n slow barbecueën
- Steek de kolen aan, dit kan door middel van het gebruik van houtwokkels (deze bevatten geen chemische stoffen die in de keramiek kunnen trekken en geven dus geen vieze smaak aan het voedsel).
- Zodra de wokkels uit zijn en de kolen beginnen te gloeien, mag het deksel dicht en mogen beide luchtschuiven (boven/onder) volledig open.
- Als de gewenste temperatuur bijna bereikt is, mogen beide luchtschuiven op een klein kiertje open.
- Je zal merken dat een kamado echt heel weinig zuurstof nodig heeft om op lage temperatuur te kunnen grillen.
Ook mogelijk met gasbarbecue
Bij een gas BBQ werkt het allemaal net even anders, omdat je daar geen kolen nodig hebt. Belangrijk hierbij is ook dat je met het deksel leert werken. Steek bijvoorbeeld 1 brander aan de zijkant aan, doe het deksel dicht en kijk wat dit met de temperatuur doet.
Simpele barbecue?
Al deze bovenstaande methodes werken ook voor een simpele BBQ waar je speklapjes, hamburgers etc. op klaarmaakt. Deze stukken vlees zijn prima geschikt om indirect te kunnen garen waardoor ze niet verbranden, mals blijven en veel smaak opnemen van de houtskool.
Oefening baart kunst, jut do it
Het belangrijkste is om dit gewoon te gaan doen, te spelen met zuurstof in/uitlaat, en dan merk je vanzelf wat de verschillen zijn. Iedere verandering van zuurstof heeft tijd nodig, als je bijvoorbeeld 120 graden wilt bereiken, probeer dan de zuurstof te halveren op het moment dat je BBQ 100 graden is. Zo is er genoeg tijd om de temperatuur in de ketel aan te passen.
Veel plezier met deze manieren van de tuin BBQ!