Je hebt zo’n prachtige nieuwe barbecue gekocht, maar wat nu? Wat moet ik doen om hier het maximale uit te halen ? In dit blog geef ik je tips over hoe je het beste de kamado aansteekt, temperatuur kan behouden tot het doven van de kolen en het gebruik van accessoires.

1. Brandstof

Een belangrijk element in je nieuwe kamado is de brandstof. Er zijn duizenden soorten waar je uit kan kiezen en vaak zie je door de bomen het bos niet meer. Laat ik beginnen met, GEEN briketten. Veel mensen zijn gewend om in de traditionele barbecues briketten te gebruiken, dit moet je in een kamado absoluut niet doen. De hitte is anders, daarnaast zijn de briketten chemisch behandeld om deze in een vierkant kussentje te drukken en deze chemicaliën wil je niet in de keramiek hebben.

Qua houtskool zou ik kiezen voor middel tot grote brokken, niet te zacht en niet te hard en redelijk neutraal van geur en smaak. In de supermarkt is dit lastig te vinden, dus ga vooral naar een barbecue speciaalzaak om je te laten adviseren.

2. Houtskool gebruiken

De kamado heeft een grote houtskool mand. Deze hoeft niet helemaal vol. Een kamado is ontzettend zuinig vanwege de goede isolatie, hierdoor heb je vaak aan een half mandje al voldoende voor een middellange rooksessie.

Ben je klaar met grillen? Doe het deksel dicht, lucht in- en uitlaat dicht en de houtskool zal doven en de volgende keer weer klaar zijn voor gebruik. 

3. Kamado aansteken

Aansteken van je kamado kan op meerdere manieren. Met aanmaakwokkels of een elektrische looflighter. Aanmaakwokkels heeft mijn voorkeur omdat je makkelijker een egaal brandend houtskool bed krijgt dan bij een looflighter.

Zorg voor voldoende zuurstof, door alle schuiven en het deksel open te zetten. Sluit het deksel pas als de houtskool goed aan is. Gebruik geen chemische middelen zoals vloeistof, of witte aanmaakblokjes, dit trekt in het keramiek en dit proef je in al je eten..

4. Eerste gebruik

Als je je kamado voor de eerste keer gaat aansteken zorg je ervoor dat hij een uurtje op max 200 graden brand. Dit proces noemen ze inbranden en zorgt ervoor dat het keramiek nog wat kan krimpen en uitzetten. De eerste 3 tot 4 keer niet hoger dan 250 graden, omdat het keramiek dan nog kan barsten. Daarna mag je vol gas gaan! 

5. Temperatuur regelen

Met de schuiven aan de onder- en bovenkant kan je de temperatuur regelen in je kamado. Met de grote schuif onderin bepaal je het bereik van de temperatuur, bijvoorbeeld 100-200 graden of 200-300 graden. Met de bovenkant doe je fijnafstelling, je kan met een kamado tot 10 graden fijn afstellen als je dit onder de knie hebt. Oefening baart kunst is hierbij wel van toepassing ;-).

6. Kamado (universele) accessoires

Je belangrijkste accessoire, de plate setter, wordt vaak meegeleverd. Heb je deze niet, schaf deze dan zo snel mogelijk aan om ook indirect te kunnen grillen.

De pizzasteen is toch wel een leuke accessoire bij je kamado. Door de hoge temperaturen die deze barbecues kunnen bereiken is het een super goede pizza oven. Door middel van de steen maak je er een echte steenoven van.

Vergeet vooral je essentials niet, zoals een goede tang, thermometer, handschoenen, borstel, aluminium bakken, gietijzeren rooster en mijn eigen favoriete accessoire een spit. 

7. Schoonmaken

Door het veel gebruik maken van je kamado en vetten die vrij komen bij de bereiding van verschillende gerechten wordt de kamado ook aan de binnenkant vies. Dit is niet erg, maar het oog wil ook wat. Er zijn mensen die er een sport van maken om het rooster weer helemaal glimmend te krijgen, dit is echt niet nodig. 

Een kamado schoonmaken is eigenlijk best makkelijk. Ben je klaar met grillen? Zet alle schuiven open, laat hem even goed heet 250-300 graden worden en laat dit even een kwartiertje zo doorgaan.

Daarna kun je met een borstel heel makkelijk je rooster helemaal schoonvegen en zal je zien dat de zwarte aanslag aan de binnenkant een stuk lichter geworden is door de hitte. In tegenstelling tot oude traditionele houtskool barbecues is dit proces een stuk eenvoudiger geworden. 

De buitenkant kan je het beste schoonmaken met een mild sopje en een zachte doek. Doe dit wel pas als de kamado is afgekoeld. 

Het beste zet je de kamado droog onder een overkapping of in de schuur, kan dit niet, gebruik dan een regenhoes als de kamado is afgekoeld.

Veel kamado’s zijn voorzien van een kolenmand en een asmand. Als je de kolenmand eruit haalt kom je bij de asmand, deze is vaak eruit te halen en kan je zo legen in afvalbak. 

8. Onderhoud

Op de kamado zitten een aantal schroefjes/moertjes. Het is raadzaam om deze na verloop van tijd aan te draaien, omdat door de hitte deze weleens losser kunnen gaan zitten. Af en toe handvast aandraaien is voldoende om te zorgen dat ze niet loskomen.

9. Boeken

De tijd van satétjes en hamburgers is voorbij, natuurlijk kan je deze op de kamado ook nog steeds maken.. maar een kamado is zo veelzijdig dat het zonde is om hem alleen daarvoor te gebruiken.

Er zijn veel boeken verkrijgbaar (waaronder https://thebbqdj.com/product/het-ultieme-kamadoboek-nl-isbn-6017438831896/ )met veel leuke recepten waarbij ook goede uitleg staat over hoe je kamado te gebruiken en welke accessoires er bij het gerecht horen.

10. Boertje laten

Nee, niet op die manier… een kamado werkt met heel weinig zuurstof, wat kan resulteren in een steekvlam als je het deksel in een keer helemaal open doet. 

Aan te raden is om het deksel op een klein kiertje open te doen, zodat er lucht bij komt en een eventuele grote vlam in het deksel terecht komt in plaats van in je gezicht. Na dit ‘boertje’ kan het deksel helemaal open gezet worden zonder problemen.

Heb je nog vragen of wil je eens wat extra tips en trucs leren? Kijk op de website www.thebbqdj.com of meld je aan voor een workshop. 

WhatsApp ons